Νοε 09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γαρδενίων 10 - 14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου, Τηλ./Φαξ. 210 6049306

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.epshellas.com  

Χαλάνδρι, 5 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης EPS, ξεδιαλύνει τις παρανοήσεις, που έχουν προκύψει από την κοινοποίηση του από 20 Οκτωβρίου 2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου και αφορούν τον υπ’ αρ. 4736 Νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον»

      Με αφορμή το παραπλανητικό Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 20ης Οκτωβρίου και την αναπαραγωγή του από τα Μ.Μ.Ε., θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι έχουν δημιουργηθεί ορισμένες παρανοήσεις στην αντίληψη του κοινού, οι οποίες βλάπτουν λανθασμένα την εικόνα του διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop), ως ένα καθιερωμένο και αποτελεσματικό πλαστικό συσκευασίας και να διευκρινίσουμε τα εξής:

Απαγορεύσεις στην Οδηγία για Πλαστική χρήση μίας χρήσης: Επηρεάζονται μόνο τα δοχεία takeaway για άμεση κατανάλωση τροφίμων.

     Η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop). Αντίστοιχα ο Νόμος αναφέρει συγκεκριμένα τις συσκευασίες εκείνες που προορίζονται για έτοιμα φαγητά που καταναλώνονται άμεσα και δεν δέχονται περεταίρω προετοιμασία ή επεξεργασία. Αυτό σημαίνει πως δεν συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα ψάρια, λαχανικά κ.λπ. καθώς επίσης οι συσκευασίες μεταφοράς παγωτού.

     Η πλειοψηφία των συσκευασιών από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία:

  • ευαίσθητων αποστολών, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές,
  • ευαίσθητων ιατρικών/φαρμακευτικών ειδών, όπου απαιτείται θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά και
  • προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

     Είναι αδύνατον να αντικατασταθεί το EPS, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του, που αποδεδειγμένα προσφέρει, διατηρώντας τα προϊόντα φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες. Επιπλέον, συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παγωτό.

     Τέλος, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς επίσης στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς.

     Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά αυτών των προϊόντων (πηγή EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box).

Οι συσκευασίες EPS κατασκευάζονται από 98% αέρα.

     Είναι άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας, αφού κατασκευάζεται από 98% αέρα και μόλις 2% πολυστυρένιο. Άρα ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, παρέχοντας αποτελεσματική προστασία. Για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και χρήση νερού σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασίας.

Το EPS είναι 100% ανακυκλώσιμο.

  • Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS με πολύ θετικά αποτελέσματα.
  • Δεν απαιτείται περεταίρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET).
  • Μπορεί είτε να λειωθεί είτε να συμπιεστεί, με σκοπό να δημιουργηθεί συμπαγής πολυστερίνη PS, που αποτελεί Α΄ ύλη για είδη όπως γλάστρες, κρεμάστρες για παλτά και υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος παιχνίδια κ.λπ.

1.jpg

Οι συσκευασίες EPS για λευκές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές συλλέγονται και ανακυκλώνονται

Η πολυστερίνη είναι πλαστικό.

     Για λόγους που η βιομηχανία δεν κατανοεί, η (διογκωμένη) πολυστερίνη συχνά αναφέρεται ως ειδική κατηγορία δίπλα στο πλαστικό. Το EPS είναι πλαστικό. Η ανάλυση των πιο συνηθισμένων τύπων αποβλήτων που εντοπίζονται στις παραλίες και καλύπτονται από την Οδηγία 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης κάνει επίσης αυτήν την παραπλανητική διάκριση. Αυτός ο διαχωρισμός συμβάλλει στη σύγχυση και τις παραπλανητικές ερμηνείες και είναι εσφαλμένος.

     Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως τα προϊόντα Διογκωμένης Πολυστερίνης συμβάλουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

EpsHellas

EpsHellas - Πανελλήνιος Σύνδεσμος πολυστερίνης

www.epshellas.com