EpsHellas

EpsHellas

EpsHellas - Πανελλήνιος Σύνδεσμος πολυστερίνης

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 12:29

SMART PACKAGING EUROPE

 

Το Smart Packaging Europe είναι μια συμμαχία μικρών & μεγάλων εταιρειών, που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Διογκωμένης Πολυστερίνησ (EPS).

 

Η βιομηχανία αυτή, στο σύνολό της, αποτελείται από περισσότερες από 1.000 εταιρείες (παραγωγοί πρώτης ύλης, μετατροπείς, ανακυκλωτές και κατασκευαστές μηχανημάτων).

ο ετήσιος τζίρος των πωλήσεων είναι πάνω από 5 εκ. ευρώ και απασχολούνται πάνω από 60.000 άτομα.

 

Απαρτίζεται, προς το παρόν, από 18 μέλη, όπως η BASF, η BEWi Synbra, η Synthos και άλλες.

 

Το Smart Packaging Europe συνεργάζεται στενά με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο EUMEPS (European Manufacturers of Expanded Polystyrene), που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία του EPS στο σύνολό της.

 

"Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε σε μια κυκλική, αειφόρα οικονομία στην Ευρώπη, αυξάνοντας την επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών της συσκευασίας EPS", δηλώνει ο εκπρόσωπος του Smart Packaging Europe.

 

 

Η εταιρεία ATLAS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης, η οποία αφορούσε την υδαταπορρόφηση, το στέγνωμα και την επαναδιαβροχή, μεταξύ του ορυκτοβάμβακα (MW) και των μονωτικών από πολυϊσοκυανουρικό (PIR). Το PIR είναι ένα θερμοσκληρυνόμενο υλικό που παράγεται συνήθως ως αφρός και χρησιμοποιείται ως άκαμπτη θερμομόνωση.

Βασισμένο στην έκθεση Mineral Wool and Polyisocyanurate Insulation: A Comparative Study of Water Absorption, Drying and Rewetting” του M. Steven Doggett, Ph.D, Principal Scientist, Built Environments, Inc. Δείτε τα infographic.

ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (ASTM C209) ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ:

 1. Το MW απορροφά από 18% έως 78% του βάρους του σε νερό.
 2. Το MW χρειάζεται από 3 έως 7 ημέρες να στεγνώσει.

Το ASTM C209 το Πρότυπο τυπικής δοκιμής απορρόφησης για μόνωση αφρού κλειστού πόρου. Αυτή η δοκιμή απαιτεί τα δείγματα μόνωσης να βυθίζονται σε μία ίντσα στάσιμου νερού για περίοδο δύο ωρών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ MW ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ.

Το MW απορροφά 18–78% του βάρους του σε νερό, όταν βρέχεται με νερό, διότι είναι ινώδες υλικό, με ανοιχτούς πόρους. Αντιθέτως το MW έχει αξιολογηθεί στο παρελθόν σύμφωνα με το ASTM C1104 (95 ± 3% RH), χρησιμοποιώντας υδρατμούς, όχι υγρό νερό ως μέσο διαβροχής. Αυτό κάνει το προϊόν να φαίνεται να έχει καλύτερη απόδοση από ότι έχει πραγματικά. Οι ιδιότητες υδαταπορρόφησης έχουν επομένως υποτιμηθεί.

Για παράδειγμα, θεωρούμε ανέκαθεν ότι το νερό αποστραγγίζεται ελεύθερα από την κενή δομή και ότι το νερό που συγκρατείται από το MW στεγνώνει γρήγορα, λόγω της εγγενώς υψηλής διαπερατότητάς του σε ατμούς. Βασισμένο σε αυτή τη μελέτη, κανένα από τα δύο δεν είναι αληθές. Αντ 'αυτού, το νερό συγκρατείται από τριχοειδείς δυνάμεις και από το δίκτυο ινών.

https://wall.atlasrwi.com/polyiso-vs-mineralwool/#1

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι συμπεριφορές διαβροχής των κοινών προϊόντων μόνωσης αξιολογήθηκαν με τυπική βύθιση νερού δύο ωρών. Οι πλάκες MW απορρόφησαν 8 έως 38 φορές περισσότερο νερό από το PIR και 4 έως 19 φορές περισσότερο νερό από το PIR με επικάλυψη υάλου. Το στέγνωμα μέσα σε αεριζόμενο συγκρότημα πάγκου απαιτούσε 2 έως 6 ημέρες περισσότερο για το MW σε σύγκριση με το PIR. Η ξήρανση των δειγμάτων MW αύξησε την απορρόφηση νερού κατά 130% έως 190% και επέκτεινε τους χρόνους στεγνώματος κατά τέσσερις επιπλέον ημέρες. Συγκριτικά, οι συμπεριφορές απορρόφησης του PIR παρέμειναν αμετάβλητες. Η επαναλαμβανόμενη διαβροχή του MW αποκάλυψε δυναμικές ικανότητες συγκράτησης που ποικίλλουν με βάση τη δομή των πόρων και τη μακροδομή των πλακών.

 

Ανάλυση: Οι μέθοδοι για αφρό κλειστού πόρου χρησιμοποιούν πλήρη εμβάπτιση νερού με διάρκεια δοκιμής που ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο υλικού και την προβλεπόμενη εφαρμογή: ASTM D2842 (96 ώρες), ASTM C272 (24 ώρες) ή ASTM C209 (2 ώρες).

Οι νέες δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν σύμφωνα με το ASTM C209 είχαν τα κάτωθι αποτελέσματα - συμπεράσματα:

 1. ΥΔΑΤΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ:

Αποτελέσματα:

 • Οι πλάκες MW απορρόφησαν από 18% έως 78% τους βάρους τους σε νερό.
 • Τα PIR με φύλλο αλουμινίου ή επικάλυψη υάλου απορροφά λιγότερο από 4% νερό κατά βάρος και λιγότερο από 0,13% κατ' όγκο.
 • Σε σχέση με τα PIR απορρόφησαν 8 έως 38 φορές περισσότερο νερό και σε σχέση με τα PIR με επικάλυψη υάλου 4 έως 19 φορές περισσότερο νερό.

Συμπεράσματα:

 • Η απορρόφηση νερού συνδέεται εγγενώς με τη δομή των πόρων. Ανοιχτές και ινώδεις δομές όπως το MW απορροφούν και συγκρατούν πολύ περισσότερο νερό από τα PIR. Αυτή η σχέση ισχύει ανεξάρτητα από τις διαδικασίες διαβροχής που συνήθως συναντώνται σε περιβλήματα κτιρίων.
 • Οι αναφερόμενες τιμές απορρόφησης για το MW είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από εκείνες που προέρχονται από την τυποποιημένη μέθοδο ASTM C1104.
 1. ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Το στέγνωμα έγινε σε αεριζόμενο πάγκο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος και η σχετική υγρασία ήταν διατηρείται στους 68ο F (± 2ο F) και 30% (± 5%), αντίστοιχα.

Αποτελέσματα:

 • Απαιτήθηκαν 2 έως 6 ημέρες περισσότερες για το MW σε σύγκριση με το PIR.
 • Τα PIR με φύλλο αλουμινίου ή επικάλυψη υάλου στέγνωσαν ικανοποιητικά εντός 24 ωρών.
 1. ΕΠΑΝΑΔΙΑΒΡΟΧΗ

Αποτελέσματα:

 • Το MW αύξησε την απορρόφηση νερού κατά 130% έως 190%.
 • Η επαναλαμβανόμενη διαβροχή του MW αποκάλυψε ικανότητες συγκράτησης υγρασίας που ποικίλλουν λόγω της αλλαγής της δομής των πόρων και των ινών.
 • Ο χρόνος στεγνώματος του MW επεκτάθηκε κατά τέσσερις (4) μέρες.
 • Συγκριτικά, οι συμπεριφορές απορρόφησης του PIR παρέμειναν αμετάβλητες.

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γαρδενίων 10 - 14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου, Τηλ./Φαξ. 210 6049306

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.epshellas.com 

Χαλάνδρι, 26 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ (ETICS)

   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.), στα πλαίσια της υπεύθυνης ενημέρωσης των επιστημονικών και τεχνικών κλάδων της αγοράς που ασχολούνται με τις εφαρμογές Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης, αισθάνεται την υποχρέωση να επισημάνει τα εξής:

 • Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, γνωστά και ως ETICS, διέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 305/11/ΕΕ, άρθρο 29 & Πίνακας 1 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ IV και υποχρεωτικά διαθέτουν ΕΤΑ και σήμανση CE.
 • Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης που αφορούν εφαρμογές που εμπίπτουν στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων Π.Δ. 41/2018, υπάγονται στο Σύστημα αξιολόγησης AVCP 1 και συνεπώς διαθέτουν υποχρεωτικά Πιστοποιητικό Κοινοποιημένου Φορέα, στο οποίο αναφέρεται το Σύστημα 1 και η κλάση αντίδρασης στη φωτιά.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την εφαρμογή των συστημάτων, χρησιμοποιούνται υλικά και προϊόντα από διάφορους παραγωγούς, χωρίς να αποτελούν μέρη Πιστοποιημένου Συστήματος. Όλες αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται παράνομες ακόμα και στην περίπτωση που τα επιμέρους υλικά και προϊόντα φέρουν σήμανση CE.

Συνεπώς οι υπεύθυνοι εφαρμογής τους έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες έναντι των πελατών τους.

Το γεγονός ότι σε προκηρύξεις έργων ή προγραμμάτων όπως π.χ. «Εξοικονομώ…» δεν αναφέρεται ρητά, δεν απαλλάσσει τους υπεύθυνους, καθώς η εν λόγω υποχρέωση προκύπτει από το υφιστάμενο Νομικό Εθνικό & Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τα θέματα εναρμονισμού των προδιαγραφών των εφαρμογών Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης με το Π.Δ. 41/2018 (Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων), επισημαίνεται ότι αφορά μόνο τα νέα κτίρια που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, καθώς επίσης στις περιπτώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 2.1.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γαρδενίων 10 - 14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου, Τηλ./Φαξ. 210 6049306

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.epshellas.com  

Χαλάνδρι, 5 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης EPS, ξεδιαλύνει τις παρανοήσεις, που έχουν προκύψει από την κοινοποίηση του από 20 Οκτωβρίου 2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου και αφορούν τον υπ’ αρ. 4736 Νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον»

      Με αφορμή το παραπλανητικό Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 20ης Οκτωβρίου και την αναπαραγωγή του από τα Μ.Μ.Ε., θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι έχουν δημιουργηθεί ορισμένες παρανοήσεις στην αντίληψη του κοινού, οι οποίες βλάπτουν λανθασμένα την εικόνα του διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop), ως ένα καθιερωμένο και αποτελεσματικό πλαστικό συσκευασίας και να διευκρινίσουμε τα εξής:

Απαγορεύσεις στην Οδηγία για Πλαστική χρήση μίας χρήσης: Επηρεάζονται μόνο τα δοχεία takeaway για άμεση κατανάλωση τροφίμων.

     Η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop). Αντίστοιχα ο Νόμος αναφέρει συγκεκριμένα τις συσκευασίες εκείνες που προορίζονται για έτοιμα φαγητά που καταναλώνονται άμεσα και δεν δέχονται περεταίρω προετοιμασία ή επεξεργασία. Αυτό σημαίνει πως δεν συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα ψάρια, λαχανικά κ.λπ. καθώς επίσης οι συσκευασίες μεταφοράς παγωτού.

     Η πλειοψηφία των συσκευασιών από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία:

 • ευαίσθητων αποστολών, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές,
 • ευαίσθητων ιατρικών/φαρμακευτικών ειδών, όπου απαιτείται θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά και
 • προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

     Είναι αδύνατον να αντικατασταθεί το EPS, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του, που αποδεδειγμένα προσφέρει, διατηρώντας τα προϊόντα φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες. Επιπλέον, συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παγωτό.

     Τέλος, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς επίσης στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς.

     Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά αυτών των προϊόντων (πηγή EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box).

Οι συσκευασίες EPS κατασκευάζονται από 98% αέρα.

     Είναι άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας, αφού κατασκευάζεται από 98% αέρα και μόλις 2% πολυστυρένιο. Άρα ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, παρέχοντας αποτελεσματική προστασία. Για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και χρήση νερού σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασίας.

Το EPS είναι 100% ανακυκλώσιμο.

 • Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS με πολύ θετικά αποτελέσματα.
 • Δεν απαιτείται περεταίρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET).
 • Μπορεί είτε να λειωθεί είτε να συμπιεστεί, με σκοπό να δημιουργηθεί συμπαγής πολυστερίνη PS, που αποτελεί Α΄ ύλη για είδη όπως γλάστρες, κρεμάστρες για παλτά και υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος παιχνίδια κ.λπ.

1.jpg

Οι συσκευασίες EPS για λευκές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές συλλέγονται και ανακυκλώνονται

Η πολυστερίνη είναι πλαστικό.

     Για λόγους που η βιομηχανία δεν κατανοεί, η (διογκωμένη) πολυστερίνη συχνά αναφέρεται ως ειδική κατηγορία δίπλα στο πλαστικό. Το EPS είναι πλαστικό. Η ανάλυση των πιο συνηθισμένων τύπων αποβλήτων που εντοπίζονται στις παραλίες και καλύπτονται από την Οδηγία 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης κάνει επίσης αυτήν την παραπλανητική διάκριση. Αυτός ο διαχωρισμός συμβάλλει στη σύγχυση και τις παραπλανητικές ερμηνείες και είναι εσφαλμένος.

     Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως τα προϊόντα Διογκωμένης Πολυστερίνης συμβάλουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

b76195a5b9c34b0a85205f0c761cf70a.jpg

pasydip-airpop3.png

 

 

Ο Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/2018) και η εφαρμογή του στην αγορά

 

Για τον μηχανικό:

 

Α. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 364/2016/ΕΕ - Πίνακας 1 ισχύει:

Κατηγορίες επιδόσεων όσον αφορά την αντίδραση στη φωτιά των δομικών προϊόντων

A2

ΕΝ 13823 (SBI)

FIGRA (= FIGRA0,2 MJ) ≤ 120 W/s και LFS < άκρο του δείγματος  

και THR600s ≤ 7,5 MJ

Β

ΕΝ 13823 (SBI)

FIGRA (= FIGRA0,2 MJ) ≤ 120 W/s και LFS < άκρο του δείγματος 

και THR600s ≤ 7,5 MJ

 

Β. Σύμφωνα με το πρότυπο ταξινόμησης ΕΝ 13501-1 παρ. 11.7.1:

Class A2, «When tested in accordance with EN 13823 every class A2 product shall satisfy the same criteria as class B»,

Συμπέρασμα: Με βάση τα ανωτέρω τα δομικά προϊόντα των κατηγοριών Α2 και Β θεωρούνται ισότιμα ως προς την αντίδραση στη φωτιά.

Γ. Σύμφωνα με τον κανονισμό 305/11/ΕΕ, τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης επιβάλλεται να διαθέτουν ΕΤΑ και σήμανση CE με Πιστοποιητικό Κοινοποιημένου Φορέα. Στην ΕΤΑ αναφέρονται τα επιμέρους υλικά που συμμετέχουν στο Σύστημα και απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιούνται άλλα υλικά. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει νομικές και αστικές κυρώσεις.

Δ. Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης υπάγονται στο Σύστημα 1 και υποχρεωτικά αναφέρουν την κλάση αντίδρασης στη φωτιά του Συστήματος και ΟΧΙ του θερμομονωτικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι ή κλάση του Συστήματος μπορεί να είναι μικρότερη του θερμομονωτικού προϊόντος. Η κλάση αναφέρεται στην ΕΤΑ και στο Πιστοποιητικό του κοινοποιημένου φορέα.

Ε. Η αναφορά του Κανονισμού στην παρ. 6.9 για τα δώματα είναι άκυρη, επειδή ο πίνακας 15 περιλαμβάνει την κατάταξη με βάση το πρότυπο ΕΝ 13501-1 αντί του προτύπου ΕΝ 13501-5 που αφορά στέγες και δώματα. Συνεπώς εναντιώνεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και στον Κανονισμό 364/2016/ΕΕ.

 

Για τον επιβλέποντα και τον εφαρμοστή

 

Α. Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτουν τις απαιτήσεις των παραγράφων Γ & Δ.

Β. Για να εξασφαλίζουν τα Συστήματα την κλάση Α2 πρέπει να χρησιμοποιούνται ανόργανα κονιάματα, η εφαρμογή των οποίων σε ινώδη θερμομονωτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτείται πολύ μεγάλη εμπειρία και εγκυμονείται πάντα ο κίνδυνος ρηγμάτωσης της εξωτερικής επιφάνειας. Στην πράξη λοιπόν τα Συστήματα που εφαρμόζονται με την χρήση ινωδών υλικών ανήκουν στην κλάση Β ή κατώτερη, χωρίς αυτό να το γνωρίζουν οι νομικά υπεύθυνοι του έργου.

Γ. Τα δώματα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό σύμφωνα με την παρ. (Ε) ανωτέρω και επιπλέον αν εφαρμοστεί:

- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΫΓΡΟΜΟΝΩΣΗΣ ΔΩΜΑΤΟΣ -

 

Επί του Κανονισμού εκκρεμεί εξέταση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

 

Τι ισχύει βάση του νέου Κανονισμού όπως εκ των υστέρων τροποποιήθηκε:

 

   

Απόσταση τοίχου από το όριο οικοπέδου ή από άλλο κτίριο

ΕΙΔΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

< 3 μ.

3 - 5 μ.

5 - 10 μ.

> 10 μ.

Μονοκατοικίες

Κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά εξωτερικής επένδυσης

B-s1, d1

B-s1, d2

C-s2, d2

D-s2, d2

Πολυκατοικίες

Κτίρια γραφείων

Κτίρια καταστημάτων

Ξενοδοχεία

Βιομηχανικά κτίρια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

Κτίρια υποκατηγορίας Ε1 και Ε3 της χρήσης υγείας & κοινωνικής πρόνοιας

Α2-s1, d0

Α2-s1, d1

B-s2, d2

C-s2, d2

Κτίρια με θεωρητικό πληθυσμό άνω των 1000 ατόμων

Κτίρια που στεγάζουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

 

Πεδίο εφαρμογής

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Κανονισμός

Πυροπροστασίας

Κτιρίων

Νέα κτίρια

Κτίρια ή τμήματα κτιρίων που ανεγείρονται με άδεια δόμησης, της οποίας η αίτηση υποβάλλεται μετά την ισχύ του παρόντος κανονισμού

Ανεξάρτητες λειτουργικά προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια

Αντιμετωπίζονται ως νέα κτίρια λόγω αυτοτέλειας

Υφιστάμενα κτίρια μετά 17.2.1989

Αλλαγή χρήσης ή προσθήκη δόμησης σε κτίρια μελετημένα με το Π.Δ. 71/1988

Υφιστάμενα ξενοδοχεία πριν 17.3.1988

Υφιστάμενα κτίρια προ 17.2.1989 (πλην ξενοδοχείων)

Εξ’ ολοκλήρου

αλλαγή χρήσης

Προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια με δόμηση > 50 % και επιφάνεια >300 τ.μ.

Πυροσβεστικές

Διατάξεις - Υπόδειξη

μέτρων

Υφιστάμενα κτίρια προ 17.2.1989 (πλην ξενοδοχείων)

Αναλόγως της χρήσης τους

Μνημεία, διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακά κτίρια

Αναλόγως της χρήσης τους και με δυνατότητα αποκλίσεων

 

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 08:20

Ολοκλήρωση έρευνας - Project "Life EPS-SURE"

Το project Life EPS-SURE ολοκλήρωσε μια έρευνα διάρκειας τριών ετών: Τα κουτιά από #ExpandedPolystyrene (που χρησιμοποιούνται ως δοχεία για αποθήκευση, μεταφορά και παρουσίαση φρέσκων προϊόντων, όπως τα ψάρια), μπορούν να μετατραπούν σε νέα PS δοχεία, κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα, όπως δοχείο γιαουρτιού, χάρις σε μια πρωτοποριακή μέθοδο ανακύκλωσης. Συγχαρητήρια στα μέλη της κοινοπραξίας!
#packaging #CircularEconomy
Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.rutapesquera.com/life-eps-sure-demuestra-avance-en-la-economia-circular-de-los-plasticos/

Στον κατωτέρω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο που συνδέει τη θερμομόνωση (με χρήση προϊόντων #EPS) με την μείωση της ανεργίας και την οικονομική ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή.

https://www.umweltbundesamt.de/en/press/pressinformation/employment-numbers-in-environmental-protection?fbclid=IwAR1wYuJRXRSbuEra3Gywjr3zuQGaVzkYPzWb5eKbNkVQs7PMacPjWV2_dN0

Στο άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων:
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για όλους τους περιβαλλοντικούς δείκτες, τα συστήματα με MW χαρακτηρίζονται από ένα πιο αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα αντίστοιχα συστήματα με EPS.
Επίσης, στην Κεντρική Ευρώπη, το μερίδιο της εξωτερικής θερμομόνωσης με EPS είναι περίπου 84%, ενώ περίπου το 12% είναι ορυκτοβάμβακας. Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, το μερίδιο του EPS κυμαίνεται από 60% έως 88% και του ορυκτοβάμβακα από 9% έως 25%.
Συμπεράσματα:
Σήμερα, το εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και η υγεία και η άνεση των επιβατών, είναι βασικά θέματα.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να σταματήσει η υποβάθμιση της φύσης και να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό βάρος λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση στην οποία όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη. Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων παίζει βασικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Δεν είναι μόνο σημαντικό να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του ETICS όσον αφορά τις έξι πρώτες βασικές απαιτήσεις σύμφωνα με το CPR. Η γνώση σχετικά με την ευρεία βιωσιμότητα του ETICS είναι απαραίτητη. Όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που συμμετέχουν στην κατασκευή, καθώς και στην ανακαίνιση κτιρίων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική επίδραση των οικοδομικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συστημάτων θερμομόνωσης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και για τους εννέα περιβαλλοντικούς δείκτες που αναλύθηκαν, τα συστήματα με ορυκτοβάμβακα (ΜW), χαρακτηρίζονται από ένα πιο αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα αντίστοιχα συστήματα με EPS.
Και τα δύο υλικά, EPS καθώς και MW, χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε EPS ή MW, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορετικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Επίσης, οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο της αλλαγής της ευαισθητοποίησης στον τομέα της διάδοσης θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχετικό άρθρο στο

https://drive.google.com/file/d/1HUj_zXmeQFUwN2tzh3uYBJpT1BJnyfOu/view?fbclid=IwAR2PSFb1c859uVEsJ0qsBw6StdpORYFwU46bIf2xOPI3E-yVGSuBVYRXECA

* του Παντελή Πατενιώτη

Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια, καθώς μπορεί να υποστηρίξει όλους τους επιμέρους στόχους της. Ειδικότερα αυτούς που αφορούν την εξασφάλιση της προμήθειας ενέργειας, της ασφάλειας εφοδιασμού σε όλους τους καταναλωτές (επιχειρήσεις, βιομηχανία, νοικοκυριά), τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών παροχής ενέργειας με προσιτές τιμές αγοράς. Επίσης, τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά περίπου 80-95% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ως το 2050. την αναμόρφωση των ενεργειακών συστημάτων για την προστασία και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής .

O συνολικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας για την περίοδο 2014-2020 είναι 3.332,7 ktoe (33,8 TWh), τα οποία θα προέρθουν κυρίως κατά τις περιόδους 2016-2018 και 2019-2020 (19,5TWh και 15,8 TWh αντίστοιχα). Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτηρίων. Η δημιουργία πληροφοριακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση των εργασιών και η στήριξη των τεχνολογικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας είναι απαραίτητες. Ακόμη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις και ενεργειακής διαχείριση του δημοσίου είναι αναγκαίες.

Τα οφέλη από τέτοιες επενδύσεις θα είναι πολλαπλά, καθώς κάθε 1 εκατ. ευρώ επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αυξάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,4 εκατ. ευρώ, την απασχόληση κατά 37 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του Δημοσίου κατά 0,5 εκατ. ευρώ το 2018. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά έως και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και σε τόνωση της απασχόλησης κατά έως και 40.000 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα του Δημοσίου θα φτάσουν τα 540 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων οδηγεί σε τόνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 228 εκατ. ευρώ και της απασχόλησης κατά 5.900 θέσεις εργασίας το 2018, επιδράσεις που αυξάνονται σε 980 εκατ. ευρώ το 2025. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση κτιρίων του τριτογενούς τομέα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί έως και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και της απασχόλησης κατά έως και 24.700 θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύει τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου με ποσά της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκων ΙΙ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, ήταν η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων και η άρση των σχετικών εμποδίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιακών κτηρίων. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, η επιβάρυνση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη εξαετία υλοποίησης του σεναρίου, η οποία μειώνεται τα επόμενα έτη, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Όμως για τα ελληνικά νοικοκυριά, η ανάγκη για υψηλή επένδυση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φάνηκε ότι ελάχιστα νοικοκυριά έχουν εφαρμόσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις που σχετίζονται με την ιδιαίτερα χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων κατατάσσονται σε χαμηλές ή μεσαίες ενεργειακές κλάσεις.

Στον αντίποδα, οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι αποτρέπουν, συχνά, την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων από τα νοικοκυριά. Είναι επομένως σκόπιμη από την πλευρά της Πολιτείας η παροχή πρόσθετων κινήτρων, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ένας κλάδος, ο οποίος επλήγη κατά τη διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών είναι ο κλάδος των κατασκευών. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εκτός από το οικονομικό όφελος και τις θέσεις εργασίες που μπορεί να προσφέρει, στηρίζει την διατήρηση της τεχνογνωσίας του εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να «απαξιωθεί», γεγονός με ιδιαίτερα ανησυχητικές προεκτάσεις για την μελλοντική επάρκεια του εργατικού δυναμικού για ποιοτική υλοποίηση έργων. Επίσης, οι Κατασκευές έχουν ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια, χαμηλό βαθμό εξάρτησης από εισαγωγές και τις καθιστούν παράγοντα ανάπτυξης με ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Η Πολιτεία, λοιπόν, θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα στα νοικοκυριά, όπως η προσφορά έκπτωσης φόρου (tax-credit), ανάλογα με το ύψος της δαπάνης για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, καθώς ο θετικός αντίκτυπος στα δημόσια έσοδα αντισταθμίζει τη συνολική δημόσια δαπάνη για το εγχείρημα. Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, όπως η προσφορά έκπτωσης φόρου, ανάλογης με το ύψος της δαπάνης για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερα νοικοκυριά, και ιδιαίτερα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που συχνά έχουν και πιο επείγουσες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Οι εργασίες αναβάθμισης μεταξύ νοικοκυριών και συνεργείων θα είναι νόμιμα καταγεγραμμένες, φέρνοντας στο φως ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που διαφορετικά θα άνηκε στην παραοικονομία, με όσα επακόλουθα οφέλη αυτό συνεπάγεται, τόσο σε ό,τι αφορά την φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων όσο και την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ). Η επίσημη καταγραφή των εσόδων των κατασκευαστών μπορεί να τους ασκήσει πίεση να καταγράψουν νομίμως και τις δικές τους δαπάνες, οδηγώντας έτσι σε μια «μετακύληση της διαφάνειας» με σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη. του Πανελληνίου

*Ο Παντελής Πατενιώτης είναι Γενικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης.

Πηγή: http://www.amna.gr/business/article/323709/I-energeiaki-anabathmisi-ton-ktirion-dinei-nea-othisi-stin-elliniki-oikonomia 

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 10:50

ΕΥΧΕΣ 2019

 

 

Categories