Απρ 16
SMART PACKAGING EUROPE

SMART PACKAGING EUROPE

 

Το Smart Packaging Europe είναι μια συμμαχία μικρών & μεγάλων εταιρειών, που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Διογκωμένης Πολυστερίνησ (EPS).

 

Η βιομηχανία αυτή, στο σύνολό της, αποτελείται από περισσότερες από 1.000 εταιρείες (παραγωγοί πρώτης ύλης, μετατροπείς, ανακυκλωτές και κατασκευαστές μηχανημάτων).

ο ετήσιος τζίρος των πωλήσεων είναι πάνω από 5 εκ. ευρώ και απασχολούνται πάνω από 60.000 άτομα.

 

Απαρτίζεται, προς το παρόν, από 18 μέλη, όπως η BASF, η BEWi Synbra, η Synthos και άλλες.

 

Το Smart Packaging Europe συνεργάζεται στενά με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο EUMEPS (European Manufacturers of Expanded Polystyrene), που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία του EPS στο σύνολό της.

 

"Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε σε μια κυκλική, αειφόρα οικονομία στην Ευρώπη, αυξάνοντας την επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών της συσκευασίας EPS", δηλώνει ο εκπρόσωπος του Smart Packaging Europe.

 

Read more...
Φεβ 02
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ PIR VS ΟΡΥΚΤΟΒΑΜΒΑΚΑΣ (MW)

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ PIR VS ΟΡΥΚΤΟΒΑΜΒΑΚΑΣ (MW)

 

Η εταιρεία ATLAS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης, η οποία αφορούσε την υδαταπορρόφηση, το στέγνωμα και την επαναδιαβροχή, μεταξύ του ορυκτοβάμβακα (MW) και των μονωτικών από πολυϊσοκυανουρικό (PIR). Το PIR είναι ένα θερμοσκληρυνόμενο υλικό που παράγεται συνήθως ως αφρός και χρησιμοποιείται ως άκαμπτη θερμομόνωση.

Βασισμένο στην έκθεση Mineral Wool and Polyisocyanurate Insulation: A Comparative Study of Water Absorption, Drying and Rewetting” του M. Steven Doggett, Ph.D, Principal Scientist, Built Environments, Inc. Δείτε τα infographic.

ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (ASTM C209) ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ:

 1. Το MW απορροφά από 18% έως 78% του βάρους του σε νερό.
 2. Το MW χρειάζεται από 3 έως 7 ημέρες να στεγνώσει.

Το ASTM C209 το Πρότυπο τυπικής δοκιμής απορρόφησης για μόνωση αφρού κλειστού πόρου. Αυτή η δοκιμή απαιτεί τα δείγματα μόνωσης να βυθίζονται σε μία ίντσα στάσιμου νερού για περίοδο δύο ωρών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ MW ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ.

Το MW απορροφά 18–78% του βάρους του σε νερό, όταν βρέχεται με νερό, διότι είναι ινώδες υλικό, με ανοιχτούς πόρους. Αντιθέτως το MW έχει αξιολογηθεί στο παρελθόν σύμφωνα με το ASTM C1104 (95 ± 3% RH), χρησιμοποιώντας υδρατμούς, όχι υγρό νερό ως μέσο διαβροχής. Αυτό κάνει το προϊόν να φαίνεται να έχει καλύτερη απόδοση από ότι έχει πραγματικά. Οι ιδιότητες υδαταπορρόφησης έχουν επομένως υποτιμηθεί.

Για παράδειγμα, θεωρούμε ανέκαθεν ότι το νερό αποστραγγίζεται ελεύθερα από την κενή δομή και ότι το νερό που συγκρατείται από το MW στεγνώνει γρήγορα, λόγω της εγγενώς υψηλής διαπερατότητάς του σε ατμούς. Βασισμένο σε αυτή τη μελέτη, κανένα από τα δύο δεν είναι αληθές. Αντ 'αυτού, το νερό συγκρατείται από τριχοειδείς δυνάμεις και από το δίκτυο ινών.

https://wall.atlasrwi.com/polyiso-vs-mineralwool/#1

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι συμπεριφορές διαβροχής των κοινών προϊόντων μόνωσης αξιολογήθηκαν με τυπική βύθιση νερού δύο ωρών. Οι πλάκες MW απορρόφησαν 8 έως 38 φορές περισσότερο νερό από το PIR και 4 έως 19 φορές περισσότερο νερό από το PIR με επικάλυψη υάλου. Το στέγνωμα μέσα σε αεριζόμενο συγκρότημα πάγκου απαιτούσε 2 έως 6 ημέρες περισσότερο για το MW σε σύγκριση με το PIR. Η ξήρανση των δειγμάτων MW αύξησε την απορρόφηση νερού κατά 130% έως 190% και επέκτεινε τους χρόνους στεγνώματος κατά τέσσερις επιπλέον ημέρες. Συγκριτικά, οι συμπεριφορές απορρόφησης του PIR παρέμειναν αμετάβλητες. Η επαναλαμβανόμενη διαβροχή του MW αποκάλυψε δυναμικές ικανότητες συγκράτησης που ποικίλλουν με βάση τη δομή των πόρων και τη μακροδομή των πλακών.

 

Ανάλυση: Οι μέθοδοι για αφρό κλειστού πόρου χρησιμοποιούν πλήρη εμβάπτιση νερού με διάρκεια δοκιμής που ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο υλικού και την προβλεπόμενη εφαρμογή: ASTM D2842 (96 ώρες), ASTM C272 (24 ώρες) ή ASTM C209 (2 ώρες).

Οι νέες δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν σύμφωνα με το ASTM C209 είχαν τα κάτωθι αποτελέσματα - συμπεράσματα:

 1. ΥΔΑΤΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ:

Αποτελέσματα:

 • Οι πλάκες MW απορρόφησαν από 18% έως 78% τους βάρους τους σε νερό.
 • Τα PIR με φύλλο αλουμινίου ή επικάλυψη υάλου απορροφά λιγότερο από 4% νερό κατά βάρος και λιγότερο από 0,13% κατ' όγκο.
 • Σε σχέση με τα PIR απορρόφησαν 8 έως 38 φορές περισσότερο νερό και σε σχέση με τα PIR με επικάλυψη υάλου 4 έως 19 φορές περισσότερο νερό.

Συμπεράσματα:

 • Η απορρόφηση νερού συνδέεται εγγενώς με τη δομή των πόρων. Ανοιχτές και ινώδεις δομές όπως το MW απορροφούν και συγκρατούν πολύ περισσότερο νερό από τα PIR. Αυτή η σχέση ισχύει ανεξάρτητα από τις διαδικασίες διαβροχής που συνήθως συναντώνται σε περιβλήματα κτιρίων.
 • Οι αναφερόμενες τιμές απορρόφησης για το MW είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από εκείνες που προέρχονται από την τυποποιημένη μέθοδο ASTM C1104.
 1. ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Το στέγνωμα έγινε σε αεριζόμενο πάγκο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος και η σχετική υγρασία ήταν διατηρείται στους 68ο F (± 2ο F) και 30% (± 5%), αντίστοιχα.

Αποτελέσματα:

 • Απαιτήθηκαν 2 έως 6 ημέρες περισσότερες για το MW σε σύγκριση με το PIR.
 • Τα PIR με φύλλο αλουμινίου ή επικάλυψη υάλου στέγνωσαν ικανοποιητικά εντός 24 ωρών.
 1. ΕΠΑΝΑΔΙΑΒΡΟΧΗ

Αποτελέσματα:

 • Το MW αύξησε την απορρόφηση νερού κατά 130% έως 190%.
 • Η επαναλαμβανόμενη διαβροχή του MW αποκάλυψε ικανότητες συγκράτησης υγρασίας που ποικίλλουν λόγω της αλλαγής της δομής των πόρων και των ινών.
 • Ο χρόνος στεγνώματος του MW επεκτάθηκε κατά τέσσερις (4) μέρες.
 • Συγκριτικά, οι συμπεριφορές απορρόφησης του PIR παρέμειναν αμετάβλητες.

 

Read more...
Ιαν 26
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ (ETICS)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ (ETICS)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γαρδενίων 10 - 14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου, Τηλ./Φαξ. 210 6049306

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.epshellas.com 

Χαλάνδρι, 26 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ (ETICS)

   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.), στα πλαίσια της υπεύθυνης ενημέρωσης των επιστημονικών και τεχνικών κλάδων της αγοράς που ασχολούνται με τις εφαρμογές Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης, αισθάνεται την υποχρέωση να επισημάνει τα εξής:

 • Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, γνωστά και ως ETICS, διέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 305/11/ΕΕ, άρθρο 29 & Πίνακας 1 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ IV και υποχρεωτικά διαθέτουν ΕΤΑ και σήμανση CE.
 • Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης που αφορούν εφαρμογές που εμπίπτουν στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων Π.Δ. 41/2018, υπάγονται στο Σύστημα αξιολόγησης AVCP 1 και συνεπώς διαθέτουν υποχρεωτικά Πιστοποιητικό Κοινοποιημένου Φορέα, στο οποίο αναφέρεται το Σύστημα 1 και η κλάση αντίδρασης στη φωτιά.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την εφαρμογή των συστημάτων, χρησιμοποιούνται υλικά και προϊόντα από διάφορους παραγωγούς, χωρίς να αποτελούν μέρη Πιστοποιημένου Συστήματος. Όλες αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται παράνομες ακόμα και στην περίπτωση που τα επιμέρους υλικά και προϊόντα φέρουν σήμανση CE.

Συνεπώς οι υπεύθυνοι εφαρμογής τους έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες έναντι των πελατών τους.

Το γεγονός ότι σε προκηρύξεις έργων ή προγραμμάτων όπως π.χ. «Εξοικονομώ…» δεν αναφέρεται ρητά, δεν απαλλάσσει τους υπεύθυνους, καθώς η εν λόγω υποχρέωση προκύπτει από το υφιστάμενο Νομικό Εθνικό & Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τα θέματα εναρμονισμού των προδιαγραφών των εφαρμογών Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης με το Π.Δ. 41/2018 (Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων), επισημαίνεται ότι αφορά μόνο τα νέα κτίρια που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, καθώς επίσης στις περιπτώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ. 2.1.

Read more...
Νοε 09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γαρδενίων 10 - 14, Τ.Κ. 15238, Πάτημα Χαλανδρίου, Τηλ./Φαξ. 210 6049306

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.epshellas.com  

Χαλάνδρι, 5 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Διογκωμένης Πολυστερίνης EPS, ξεδιαλύνει τις παρανοήσεις, που έχουν προκύψει από την κοινοποίηση του από 20 Οκτωβρίου 2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου και αφορούν τον υπ’ αρ. 4736 Νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον»

      Με αφορμή το παραπλανητικό Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 20ης Οκτωβρίου και την αναπαραγωγή του από τα Μ.Μ.Ε., θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι έχουν δημιουργηθεί ορισμένες παρανοήσεις στην αντίληψη του κοινού, οι οποίες βλάπτουν λανθασμένα την εικόνα του διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop), ως ένα καθιερωμένο και αποτελεσματικό πλαστικό συσκευασίας και να διευκρινίσουμε τα εξής:

Απαγορεύσεις στην Οδηγία για Πλαστική χρήση μίας χρήσης: Επηρεάζονται μόνο τα δοχεία takeaway για άμεση κατανάλωση τροφίμων.

     Η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS - airpop). Αντίστοιχα ο Νόμος αναφέρει συγκεκριμένα τις συσκευασίες εκείνες που προορίζονται για έτοιμα φαγητά που καταναλώνονται άμεσα και δεν δέχονται περεταίρω προετοιμασία ή επεξεργασία. Αυτό σημαίνει πως δεν συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα ψάρια, λαχανικά κ.λπ. καθώς επίσης οι συσκευασίες μεταφοράς παγωτού.

     Η πλειοψηφία των συσκευασιών από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία:

 • ευαίσθητων αποστολών, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές,
 • ευαίσθητων ιατρικών/φαρμακευτικών ειδών, όπου απαιτείται θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά και
 • προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

     Είναι αδύνατον να αντικατασταθεί το EPS, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του, που αποδεδειγμένα προσφέρει, διατηρώντας τα προϊόντα φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες. Επιπλέον, συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παγωτό.

     Τέλος, μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καθώς επίσης στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς.

     Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά αυτών των προϊόντων (πηγή EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box).

Οι συσκευασίες EPS κατασκευάζονται από 98% αέρα.

     Είναι άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας, αφού κατασκευάζεται από 98% αέρα και μόλις 2% πολυστυρένιο. Άρα ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, παρέχοντας αποτελεσματική προστασία. Για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και χρήση νερού σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασίας.

Το EPS είναι 100% ανακυκλώσιμο.

 • Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS με πολύ θετικά αποτελέσματα.
 • Δεν απαιτείται περεταίρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι με επικάλυψη μεμβράνης PET).
 • Μπορεί είτε να λειωθεί είτε να συμπιεστεί, με σκοπό να δημιουργηθεί συμπαγής πολυστερίνη PS, που αποτελεί Α΄ ύλη για είδη όπως γλάστρες, κρεμάστρες για παλτά και υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος παιχνίδια κ.λπ.

1.jpg

Οι συσκευασίες EPS για λευκές ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές συλλέγονται και ανακυκλώνονται

Η πολυστερίνη είναι πλαστικό.

     Για λόγους που η βιομηχανία δεν κατανοεί, η (διογκωμένη) πολυστερίνη συχνά αναφέρεται ως ειδική κατηγορία δίπλα στο πλαστικό. Το EPS είναι πλαστικό. Η ανάλυση των πιο συνηθισμένων τύπων αποβλήτων που εντοπίζονται στις παραλίες και καλύπτονται από την Οδηγία 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης κάνει επίσης αυτήν την παραπλανητική διάκριση. Αυτός ο διαχωρισμός συμβάλλει στη σύγχυση και τις παραπλανητικές ερμηνείες και είναι εσφαλμένος.

     Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως τα προϊόντα Διογκωμένης Πολυστερίνης συμβάλουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Read more...
Οκτ 08

Ο Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/2018) και η εφαρμογή του στην αγορά

b76195a5b9c34b0a85205f0c761cf70a.jpg

pasydip-airpop3.png

 

 

Ο Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/2018) και η εφαρμογή του στην αγορά

 

Για τον μηχανικό:

 

Α. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 364/2016/ΕΕ - Πίνακας 1 ισχύει:

Κατηγορίες επιδόσεων όσον αφορά την αντίδραση στη φωτιά των δομικών προϊόντων

A2

ΕΝ 13823 (SBI)

FIGRA (= FIGRA0,2 MJ) ≤ 120 W/s και LFS < άκρο του δείγματος  

και THR600s ≤ 7,5 MJ

Β

ΕΝ 13823 (SBI)

FIGRA (= FIGRA0,2 MJ) ≤ 120 W/s και LFS < άκρο του δείγματος 

και THR600s ≤ 7,5 MJ

 

Β. Σύμφωνα με το πρότυπο ταξινόμησης ΕΝ 13501-1 παρ. 11.7.1:

Class A2, «When tested in accordance with EN 13823 every class A2 product shall satisfy the same criteria as class B»,

Συμπέρασμα: Με βάση τα ανωτέρω τα δομικά προϊόντα των κατηγοριών Α2 και Β θεωρούνται ισότιμα ως προς την αντίδραση στη φωτιά.

Γ. Σύμφωνα με τον κανονισμό 305/11/ΕΕ, τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης επιβάλλεται να διαθέτουν ΕΤΑ και σήμανση CE με Πιστοποιητικό Κοινοποιημένου Φορέα. Στην ΕΤΑ αναφέρονται τα επιμέρους υλικά που συμμετέχουν στο Σύστημα και απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιούνται άλλα υλικά. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει νομικές και αστικές κυρώσεις.

Δ. Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης υπάγονται στο Σύστημα 1 και υποχρεωτικά αναφέρουν την κλάση αντίδρασης στη φωτιά του Συστήματος και ΟΧΙ του θερμομονωτικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι ή κλάση του Συστήματος μπορεί να είναι μικρότερη του θερμομονωτικού προϊόντος. Η κλάση αναφέρεται στην ΕΤΑ και στο Πιστοποιητικό του κοινοποιημένου φορέα.

Ε. Η αναφορά του Κανονισμού στην παρ. 6.9 για τα δώματα είναι άκυρη, επειδή ο πίνακας 15 περιλαμβάνει την κατάταξη με βάση το πρότυπο ΕΝ 13501-1 αντί του προτύπου ΕΝ 13501-5 που αφορά στέγες και δώματα. Συνεπώς εναντιώνεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και στον Κανονισμό 364/2016/ΕΕ.

 

Για τον επιβλέποντα και τον εφαρμοστή

 

Α. Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτουν τις απαιτήσεις των παραγράφων Γ & Δ.

Β. Για να εξασφαλίζουν τα Συστήματα την κλάση Α2 πρέπει να χρησιμοποιούνται ανόργανα κονιάματα, η εφαρμογή των οποίων σε ινώδη θερμομονωτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτείται πολύ μεγάλη εμπειρία και εγκυμονείται πάντα ο κίνδυνος ρηγμάτωσης της εξωτερικής επιφάνειας. Στην πράξη λοιπόν τα Συστήματα που εφαρμόζονται με την χρήση ινωδών υλικών ανήκουν στην κλάση Β ή κατώτερη, χωρίς αυτό να το γνωρίζουν οι νομικά υπεύθυνοι του έργου.

Γ. Τα δώματα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό σύμφωνα με την παρ. (Ε) ανωτέρω και επιπλέον αν εφαρμοστεί:

- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΫΓΡΟΜΟΝΩΣΗΣ ΔΩΜΑΤΟΣ -

 

Επί του Κανονισμού εκκρεμεί εξέταση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

 

Τι ισχύει βάση του νέου Κανονισμού όπως εκ των υστέρων τροποποιήθηκε:

 

   

Απόσταση τοίχου από το όριο οικοπέδου ή από άλλο κτίριο

ΕΙΔΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

< 3 μ.

3 - 5 μ.

5 - 10 μ.

> 10 μ.

Μονοκατοικίες

Κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά εξωτερικής επένδυσης

B-s1, d1

B-s1, d2

C-s2, d2

D-s2, d2

Πολυκατοικίες

Κτίρια γραφείων

Κτίρια καταστημάτων

Ξενοδοχεία

Βιομηχανικά κτίρια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

Κτίρια υποκατηγορίας Ε1 και Ε3 της χρήσης υγείας & κοινωνικής πρόνοιας

Α2-s1, d0

Α2-s1, d1

B-s2, d2

C-s2, d2

Κτίρια με θεωρητικό πληθυσμό άνω των 1000 ατόμων

Κτίρια που στεγάζουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

 

Πεδίο εφαρμογής

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Κανονισμός

Πυροπροστασίας

Κτιρίων

Νέα κτίρια

Κτίρια ή τμήματα κτιρίων που ανεγείρονται με άδεια δόμησης, της οποίας η αίτηση υποβάλλεται μετά την ισχύ του παρόντος κανονισμού

Ανεξάρτητες λειτουργικά προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια

Αντιμετωπίζονται ως νέα κτίρια λόγω αυτοτέλειας

Υφιστάμενα κτίρια μετά 17.2.1989

Αλλαγή χρήσης ή προσθήκη δόμησης σε κτίρια μελετημένα με το Π.Δ. 71/1988

Υφιστάμενα ξενοδοχεία πριν 17.3.1988

Υφιστάμενα κτίρια προ 17.2.1989 (πλην ξενοδοχείων)

Εξ’ ολοκλήρου

αλλαγή χρήσης

Προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια με δόμηση > 50 % και επιφάνεια >300 τ.μ.

Πυροσβεστικές

Διατάξεις - Υπόδειξη

μέτρων

Υφιστάμενα κτίρια προ 17.2.1989 (πλην ξενοδοχείων)

Αναλόγως της χρήσης τους

Μνημεία, διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακά κτίρια

Αναλόγως της χρήσης τους και με δυνατότητα αποκλίσεων

 

Read more...
Οκτ 06
Ολοκλήρωση έρευνας - Project &quot;Life EPS-SURE&quot;

Ολοκλήρωση έρευνας - Project "Life EPS-SURE"

Το project Life EPS-SURE ολοκλήρωσε μια έρευνα διάρκειας τριών ετών: Τα κουτιά από #ExpandedPolystyrene (που χρησιμοποιούνται ως δοχεία για αποθήκευση, μεταφορά και παρουσίαση φρέσκων προϊόντων, όπως τα ψάρια), μπορούν να μετατραπούν σε νέα PS δοχεία, κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα, όπως δοχείο γιαουρτιού, χάρις σε μια πρωτοποριακή μέθοδο ανακύκλωσης. Συγχαρητήρια στα μέλη της κοινοπραξίας!
#packaging #CircularEconomy
Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.rutapesquera.com/life-eps-sure-demuestra-avance-en-la-economia-circular-de-los-plasticos/

Read more...